A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

az iroda.hu csoport tagja

Nyelv / language

Kedves Felhasználónk!
Oldalunk megváltozott, hogy még jobb minőségben tudjuk kiszolgálni mind a kereső ügyfeleket, mind pedig a szakmát. A raktárkeresés továbbra is a raktar.hu portálon, míg a szakmai információk, hírek a realista.hu oldalon találhatók meg.
raktar.hu az iroda.hu csoport tagja
  • Kulcsszavas keresés

    Szűrők törlése
  • realista.hu

Befektetési tanácsok 2010-re

A CBRE a Cannes-i MIPIM-en tette közzé legfrissebb 270 európai ingatlan-befektető bevonásával készített felmérése eredményét, amelyben a megkérdezettek beszámolnak az elkövetkező években tervezett befektetéseik célpontjairól és időzítéséről.

Fő megállapítások

? A befektetők 60 százaléka Európát, 21 százalék Ázsiát és 12 százalék Észak-Amerikát célozza meg;
? 31 százalékuk szerint Európa a legvonzóbb piaca az Egyesült Királyság, 18 százalék szerint Németország és Franciaország;
? Közép- és Kelet-Európa visszaszerezte befektetők bizalmát: 17 százalékuk szerint a régió a legvonzóbb európai piac;
? A legattraktívabb az irodapiac, a kiskereskedelmi ingatlanok között pedig a bevásárlóközpontok;
? A befektetők több, mint 75 százaléka szerint 2010-ben első osztályú ingatlant érdemes vásárolni;
? A befektetők 55 százaléka szerint másodosztályú ingatlant csak 2011-ben vagy utána lesz érdemes vásárolni;
? A megkérdezettek több mint fele a ?W?-alakú gazdasági visszaesést és a gyenge bérlői keresletet nevezte meg a fellendülés legnagyobb kockázatának.

 

Globális szinten a befektetők 60 százaléka Európát jelölte meg elsődleges befektetési célpontként 2010-ben. ?Európa preferálása nem meglepő, hiszen a válaszadók többségének a kontinensen van a székelye és túlnyomórészt itt is fektet be.?- kommentálta az eredményeket Nick Axford, a CBRE európai kutatási és tanácsadási vezetője. ?Mindenesetre megjegyzendő, hogy a befektetők 40 százaléka máshol keresné a legjobb lehetőségeket: legtöbbjük fő célpontja Ázsia.?

 

Európai piacok


Európában az Egyesült Királyság kétséget kizáróan vezető szerepet játszik az elmúlt hat hónapban mind a tranzakciók száma, mind az ingatlanárak kilábalása tekintetében, és továbbra is a befektetők érdeklődésének középpontjában marad. A piac átláthatósága és likviditása, párosulva az árak gyors igazodásával, illetve a font gyengélkedésével, vonzó kombinációt jelent abban a környezetben, ahol a befektetők még mindig kockázatkerülők és az első osztályú ingatlanokra fókuszálnak. Minden ilyen ingatlan, amely felbukkan a brit piacon, nagyon jelentős befektetői érdeklődést vált ki, kiváltképp a tengerentúlról érkezők részéről. A bérleti szerződéseket, a bérletek időtartamát tekintik a legfontosabbnak a befektetők, illetve a likviditási kockázat is elsődleges számukra.

 

Nem meglepő, hogy a piacméret és a kilábalás pozitív kilátásai miatt Franciaország és Németország a válaszadók harmada számára a legvonzóbb befektetési piac. Ma már nagyobb tőkeáramlás figyelhető meg Londonon kívül más európai nagyvárosok felé. Meglepő viszont a Közép- és Kelet-Európára irányuló érdeklődés rendkívüli mértéke, ahol pedig az elmúlt 18 hónapban rendkívül kevés tranzakció született. Ez arra utalhat, hogy a befektetői aktivitás erőre kap 2010 során.

 

Iroda és kiskereskedelmi ingatlanok


Az irodapiac hagyományosan a leginkább likvid piac, átlagosan nagyjából a tranzakciók fele itt jön létre. A CBRE által megkérdezett befektetők 39 százaléka az irodákat jelölte meg elsődleges ingatlanpiaci célpontjainak. Ezt a kiskereskedelmi ingatlanok szorosan követik 34 százalékkal, amelyekből a bevásárlóközpontok jelentik a legfontosabb részpiacot. A válság előtt a bevásárlóközpontok a nyugat-európai piacokon és Kelet-Európában is egyre jobban hasonlítottak egymásra: az első osztályú ingatlanok hozamai kis sávban mozogtak, a finanszírozási feltételek egyformák voltak, összehasonlíthatóak voltak a bérleti díjak növekedési kilátásai, ráadásul ugyanazok a befektetők és fejlesztők működtek a különböző országokban. Az ingatlanok árképzése és kilátásai ma viszont rendkívül különbözőek, így az egyes piacok fundamentumainak megértése kiváltképp fontos.

 

Árak és hozamok


Míg az értékek hozam-vezérelt fellendülése sok piacon vonzó a befektetőknek, az elsődleges szempontok ma az érték-kiegyenlítődés bérlői oldalára kerültek. A megkérdezettek fele a ?W-alakú? recesszió kockázatát, illetve a vártnál gyengébb bérlői keresletet jelölte meg az ingatlanpiacra leselkedő legnagyobb veszélyként. ?Mindesetre a fejlesztési aktivitás relatíve alacsony szintje a legtöbb piacon azt jelenti, hogy inkább a keresleti, mint a kínálati oldali kockázat tartja izgalomban a befektetőket.? ? nyilatkozta Axford. Néhány ország államháztartásának veszélyes állapotát, az emelkedő kamatok és infláció kilátásait a megkérdezettek negyede említette aggodalomként. Érdekes, hogy a kényszereladás veszélye alacsony, vagy alacsonyabb, mint más kockázatoké, míg a befektetők jelentős részének az elérhető finanszírozási források szűkössége az egyik legfontosabb problémája.

 

Tim O?Sullivan, a CBRE budapesti irodájának ingatlanbefektetési vezetője hozzátette: "Az elsődleges európai piacok után, mint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország, Kelet- és Közép Európa a befektetők legkedveltebb célpontja. Míg a figyelmük ismét a régió felé fordul, nehezen találnak igényeinek megfelelő terméket ? most már nem az országkockázat a fő kérdés, hanem az elérhető jó minőségű, stabil bérlőkkel rendelkező ingatlanok megléte.? 

  • forrás: CBRE
  • Megosztás:
Iratkozzon fel a Napi Hírfigyelőre!