BETEKINTŐ

Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt az iroda.hu világában!

Ez a hónap nálunk az irodát keresőkről, illetve a bérlőkről szól. Bemutatjuk, hogy milyen új szolgáltatások vannak egy korszerű irodaháznál, milyen szempontokra kell figyelni a jövő irodájának kiválasztásakor és ezek a szolgáltatások hogyan jelennek meg a bérleti díjban.

Azonban nem szabad elfeledni, hogy a legnagyobb ingatlanügynökségek általában márciusban tartják meg évértékelő előadásaikat, melyet az ingatlanos sajtó nagy figyelemmel szokott nyomon követni, ahogy mi is ezt tesszük.

Ezúton is köszönöm bizalmukat és remélem Önök is használják a rendszer szolgáltatásait.

Jó böngészést a portálon!

Tisztelettel,

Kalmár Zoltán

VISSZA AZ IRODA.MONITOR ELEJÉRE

 

ÚJDONSÁGOK A HONLAPON

Márciustól térképes szolgáltatónk a terkepbank.hu segítségével címkereső áll az irodakeresők rendelkezésére.

VISSZA AZ IRODA.MONITOR ELEJÉRE

 

IRODAPIACI HÍREK

A HÓNAP INGATLANPIACI HÍREI

Szeptemberben REevolutio Budapest 2006

Újra a spekulatív fejlesztőké az irodapiac

Túlkínálat lesz

Jones Lang LaSalle 2005-ös évértékelése

DTZ 2005-ös évértékelése

Eston 2005-ös évértékelése

 

TERMÉKEK

A Konica Minolta és az IBM közös fejlesztése

SZOLGÁLTATÁS

Növekvő alumíniumárak az ingatlanpiacon

 

VISSZA AZ IRODA.MONITOR ELEJÉRE

 

SZAVAZZON!

AZ IRODAPIACI VERSENY JÓ A BÉRLŐKNEK!

Tetőkert vagy gyermekmegőrző a fontosabb a jövő irodaházában? A www.iroda.hu internetes honlap havonta szavazásra bocsát aktuális irodapiaci kérdéseket a honlap látogatói között. Március hónapban arra kerestünk választ, hogy a bérlőkért folytatott egyre élesebb versenyben milyen szolgáltatásokat érdemes a jövő irodaházába tervezni. A legtöbb szavazó a tetőkert mellett tette a voksát.

Különösen éles ez a verseny a Váci úti folyosó mentén, ahol számos projekt kerül átadásra idén. 2006-ban kerül piacra a Center Point II., az Office corner, a BC30, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél elhelyezkedő toronyházak: Duna Tower és a Europe Tower. Ezeken kívül már megkezdődtek az Átrium Park illetve a BSR Center előkészületei is, mely újabb 45.000 nm, illetve 26.000 nm irodaterülettel bővíti a kínálatot. A Váci úthoz hasonló irodatengelyeken általános stratégia a differenciálás, a kivitelezők különböző extra szolgáltatásokkal kívánják a bérlő jelölteket megcélozni, irodaházaikat vonzóbbá tenni. A teljesség igénye nélkül több kivitelező azt az utat választja, hogy az irodaház közvetlen közelségében, illetve az irodaházban szinte minden megtalálható: kereskedelmi egységek, esetleg lakások, étterem, wellness, fittness, bankok, posta és egyre nagyobb hangsúlyt kap az ingatlanok külső és belső környezetének minősége, a parkok, tetőkertek iránti igény illetve az igényes belső kialakítás, esetleg vízesés (Center Point irodaház). Nem ritka az épületen belüli akár 150 fő befogadóképességű konferencia terem, előadó terem kialakítása, mely ugyan a hasznos irodaterületből kerül leválasztásra, de sok esetben a végső döntést is eredményezheti egy irodaház mellett. A Kinnarps irodaház például egyedülálló módon az irodapiacon gyermekmegőrzőt fog üzemeltetni irodaházában. Az újabb irodaházak kivitelezői egyre újabb technológiákat alkalmaznak, a piacon vannak már olyan a számítógéppel vezérelt üzemeltetési rendszerek, amelyek mozgásérzékelőkkel optimalizálják az hűtési, fűtési, világítási költségeket, de érdemes megjegyezni az Ablon egyik projektjében, a BC 140 irodaházban beépített lift időoptimalizálást is. Egy másik fejlesztő cég, a Skanska opcionális hűtőgerendás klíma rendszert épít 2007-ben átadásra kerülő Népliget Center irodaházba, de van olyan irodaház is a piacon, amelynél öntisztítós ablakot fognak a szolgáltatások között ajánlani. Sashegyi László, az F-stúdió Kft. ügyvezetője szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a mobil válaszfalak alkalmazására gipszkarton falak helyett, melyet számos tényező indokolhat. A falak könnyen és gyorsan áthelyezhetőek roncsolás nélkül, mivel a végleges burkolatra épülnek, emellett többszöri áthelyezés esetén az ára gyorsan megtérülhet. Fontos különbség, hogy tetszőleges felületek alakíthatók ki és az egy vagy kétrétegű biztonsági üveg panelre akár reluxa is szerelhető. A kereslet növekedését azonban az irodaház tulajdonosok is segítették, mert extra szolgáltatásként mobil válaszfalakat építenek az irodába és a különbözetet beépítik a bérleti díjba , mely 5 éves szerződés esetén minimális bérleti díj emelkedéssel jár.

A jövő egyik újabb technológiai fejlesztése lehet a már külföldön több irodaházban megvalósult központosított iratmegsemmisítés, mely Magyarországon a Sincord Kft. kizárólagos forgalmazásában áll. A rendszer az alagsorban tömörítő konténerekbe gyűjti a megsemmisített iratokat. A technológia azért időszerű, mert egyre nagyobb igény mutatkozik a bankok, pénzügyi cégek részéről a belső iratok megsemmisítésére köszönhetően a növekvő adatvédelmi szabályoknak, egyre nagyobb a megsemmisített mennyiség és ennek központosított elszállítása költség-hatékony megoldást nyújt.

Az említett újdonságok legfőbb vonzerejét az adja, hogy a kényelmi funkciókért általában nem számítanak fel számottevő különdíjat, illetve ezek a bérleti díjban időszakra lebontva jelennek meg.

A hónap kérdése: "Ön szerint költözés előtt mennyi idővel érdemes elkezdeni az ingatlankeresést?" Szavazzon!

 

TUDJA-E ÖN?

MI A KÖZÖS TERÜLETI SZORZÓ ÉS HOGYAN NÖVELI EZ A BÉRLETI DÍJAMAT?

A közös területi szorzó egyes irodaházak közös területeinek (folyosó, közös vizesblokk, felvonó, lépcsőház...) használatáért felszámított díj, mely magában foglalja a közös területek világítási, fűtési, takarítási, felvonóhasználati és egyéb a közös terület költségeit. Azoknál az általában A kategóriás irodaházaknál ahol nagy előtér van a közös területi szorzó elérheti 10-12%-ot is, egyébként általánosan 5-7% körül mozog. A közös területi szorzó a nettó irodaterületet ugyan megnöveli, tehát ezáltal a bérleti díjat növelő tényező, azonban a többlet költség mellé szinte minden esetben szolgáltatás párosul. Ilyen extra szolgáltatás lehet esetleg egy nagyobb reprezentatív recepciós terület, esetenként tetőkert.

A "Tudja-e Ön?" fejezetben megpróbálunk olyan kérdésekre válaszolni, amelyek aktuálisan foglalkoztatják az irodabérlőket, ezért ha kérdésük lenne kérjük küldjék el azt szerkesztőnknek!

VISSZA AZ IRODA.MONITOR ELEJÉRE

 

LEGYEN A PARTNERÜNK!

Az iroda.hu egy olyan irodai portál, mely megpróbál felölelni minden olyan szolgáltatást, terméket amely kapcsolódik az irodapiachoz. Célunk egy olyan semleges portál üzemeltetése, amely igényes és hasznos információkat nyújt mind a felhasználóknak, mind pedig a hirdetőknek.

Regisztrálja szolgáltatását, irodáját adatbázisunkba és rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.

VISSZA AZ IRODA.MONITOR ELEJÉREIroda.hu Kft. Tel: 219 6055 E-mail: info@iroda.hu

Amennyiben a jövőben nem kívánja hírlevelünket megkapni itt lejelentkezhet. Amennyiben fel szeretne jelentkezni hírlevelünkre, vagy ismerősét kívánja regisztrálni itt megteheti. .